Direct naar paginainhoud

Historie Sportverkiezingen Almere

Ieder jaar verkiest Almere de beste Sportman, Sportvrouw, Paralympisch sporter, Sportcoach, Sporttalent en Sportteam. Tijdens het SNS Sportgala in het Topsportcentrum worden de winnaars bekend gemaakt.

Op deze pagina blikken we terug op de voorgaande edities van het SNS Sportgala.

SNS Sportgala 2020/Sportverkiezingen 2019

In een bomvol Topsportcentrum in Almere Poort zijn de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2019. Tijdens het SNS Sportgala werden de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, paralympische sporter en sportcoach verkozen. Voetballer Sergiño Dest en windsurfster Lilian de Geus werden Almeers sportman en sportvrouw van het jaar. Ruim 1400 Almeerders stemden mee voor deze verkiezingen naast de vakjury.  

Winnaars
Sportman: In 2019 debuteerde Sergiño Dest in het eerste elftal van Ajax en won met hen de Johan Cruyff Schaal. Tevens maakte hij zijn debuut vorig jaar in het Amerikaanse nationale voetbalelftal. 

SportvrouwLilian de Geus werd in 2019 Europees Kampioen windsurfen en haalde brons op de wereldkampioenschappen in Italië. Deze zomer doet zij mee aan de Olympische Spelen in Tokio.

Sporttalent: Kim Kalee werd in 2019 Nederlands kampioen junior vrouwen op de 500m en met de teamsprint baanwielrennen. Momenteel  traint ze bij de Nationale Baanwielrennen Talenten Selectie.  

Paralympische sporterBo Kramer werd in 2019 voor de tweede keer Europees kampioen met het Nederlandse team rolstoelbasketbal. 

Sportploeg: De handballers Heren Senioren 1 van HAVAS promoveerden in 2019 naar de eredivisie, het hoogste niveau in Nederland onder Bene League. Het team maakt zich dit jaar hard voor handhaving.

SportcoachArno Portengen is voormalig coach van Havas Heren 1 en is afgelopen seizoen met dit team naar de eredivisie gepromoveerd. 

Twee nieuwe categorieën
Nieuw dit jaar zijn de categorieën Almeerse club en Almeerse sportvrijwilliger van het jaar. Welke vrijwilliger op het veld, achter de bar of in de organisatie is er onmisbaar voor de club? En welke club is de meest betrokken verenging en maakt het verschil voor inwoners, de wijk of onze stad? 

Sportclub van het Jaar: Almere City FC met Almere & The City
Samen met partners Rabobank Almere en Voiceworks initieert, faciliteert en organiseert Almere City FC tal van maatschappelijke projecten onder Almere & The City. Momenteel lopen er acht verschillende projecten, die allemaal als gemeenschappelijk doel hebben om Almere nog leuker, gezelliger en veiliger te maken. Het betreffen activiteiten ter bevordering van de algemene ontwikkeling van kinderen en hun fysieke/sportieve ontwikkeling in het bijzonder, maar ook activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie binnen Almere. 

Sportvrijwilliger van het Jaar: Klaas Huttenga (Stichting Mountainbike & More en FRTC Almere)
Klaas Huttenga is voorzitter van stichting Mountainbike & More en oud voorzitter van FRTCA (Fiets Race & Toer Club Almere). Hij zette zich in voor het aanleggen van mountainbikeparkoersen en het organiseren van evenementen op de mountainbike. Vooral dankzij zijn inspanningen is het MTB-netwerk in Almere gerealiseerd. Hij was jarenlang actief in de Almeerse sport, en ondanks dat hij gestopt is als voorzitter zet hij zich nog steeds in voor FRTCA.  

Aanmoedigingsprijs G Sport
Dit jaar ontvingen Juan Andres de Koning en Frank Wessels als onderdeel van het EK ParaHockey team de aanmoedigingsprijs voor G Sporten. De Koning speelt bij de Almeerse Hockey Club en heeft met het Nederlandse team goud gewonnen op het EK ParaHockey in Antwerpen. In de Championship-divisie behaalde Almeerder Frank Wessels brons met zijn team onder begeleiding van de Almeerse coach Martin de Koning. Met de Aanmoedigingsprijs G Sport wil de gemeente aandacht vestigen op verenigingen die iedereen een kans geven om te sporten en bewegen.

Genomineerden Almeerse Sportverkiezingen 2019
Sportman: Sergiño Dest, Terrance Pieters en Niki van Sprang
Sportvrouw: Lilian de Geus, Desiree van Lunteren en Bianca Baak
Sporttalent: Tristan Enaruna, Bret Groot, Kim Kalee en Silke de Wolde
Paralympische sporter: Bo Kramer, Cheyenne Bouthoorn en Roy Klaassen
Sportploegen: Hockey Heren 1 van de Almeerse Hockeyclub, HAVAS Heren Senioren 1 en Rixax Squash Almere
Sportcoaches: Pasha Gademan (Almeerse Hockeyclub), René Koster (voormalig coach Jong Almere City) en Arno Portengen (voormalig coach HAVAS).
Sportclub van het jaar: Run4free, Roeivereniging Pampus, Almere City (Almere & The City)
Sport vrijwilliger van het jaar: Klaas Huttenga, Ben van Assum, Martin de Koning

Awards

De prijzen voor de winnaars van de Sportverkiezingen zijn door Almeerse kunstenaars gemaakt. Jill de Vries maakte de prijzen voor de winnaars van de Sportverkiezingen. Het ontwerp is geïnspireerd op het thema van dit jaar: “Route to Tokyo”

Het logo van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo is ontworpen door Asao Tokoro. De cirkel staat voor het samenkomen van landen en culturen, het blokjespatroon in de Japanse bekende style 'ichimatsu moyo’. Het logo voor de Paralympische Spelen is een variant op dit mooie olympisch logo.

Het logo is dan ook te herkennen bij de trofeeën van bovenaf gezien. Iedere trofee bestaat uit hetzelfde aantal vlakken waarbij de hoogteverschillen staan voor bij iedere sporter wel bekende uitdagingen, pieken en dalen. De paralympische trofee heeft dit jaar een eigen versie geïnspireerd op het logo van de Paralympische spelen. Daarnaast heeft iedere trofee zijn eigen categorie vertegenwoordigt in de vorm van een symbool vervaardigd van fijn zilver.

De prijzen voor de Sportvrijwilliger en Sportclub van het jaar zijn gemaakt door TheCrazySmile. Het hout van de beker komt van Almeers essenhout. De handvatten zijn van eikenhout van oude kerkbanken. Symboliek: Je geloof in jezelf en anderen geeft houvast. Geworteld in Almere ruimte geven voor groeien tot top talent.

SNS Sportgala 2018

Winnaars

Sportman: voetballer Steven Bergwijn was in 2018 basisspeler in het elftal van PSV en werd daarmee landskampioen. Hij maakte onderdeel uit van het Nederlands elftal, dat zich plaatste voor de finales van de Nations League.

Sportvrouw: Lilian de Geus werd in 2018 met overmacht wereldkampioen windsurfen en plaatste zich op die manier als eerste Nederlandse sporter voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Sporttalent: Keitharo Oosterwolde van Atletiekvereniging Almere ’81. Hij nam in 2018 deel aan de NK atletiek voor junioren in Emmeloord en won daar het koningsnummer, de 100 meter sprint in de snelste tijd ooit gelopen door een B-junior in Nederland.

Paralympisch sporter: Bo Kramer is voor het tweede jaar op rij verkozen tot paralympisch sporter van het jaar. Kramer was ook afgelopen jaar vaste waarde in het Nederlands team van de rolstoelbasketbalsters. Als speelster van dit team sleepte zij in 2018 de wereldtitel in de wacht.

Sportploeg: De prijs voor de beste sportploeg ging naar Almere City FC. In de reguliere competitie werd op de valreep een ticket voor de play-offs voor promotie veiliggesteld. Daarin plaatste Almere City FC zich voor de finale, die nipt werd verloren. Dichter bij promotie naar de eredivisie is de club nog niet geweest.  

Sportcoach: Ivar van Dinteren van Jong Almere City FC werd verkozen tot beste sportcoach. In het seizoen 2017-2018 stond het team van Jong Almere City FC voor het eerst onder leiding van Van Dinteren. In de landelijke derde divisie pakte de ploeg de eerste periodetitel en behaalde het uiteindelijk een vierde plek in de eindstand. In de play-offs werd promotie behaald naar de tweede divisie.

De prijzen voor de winnaars zijn dit jaar ontworpen door de Almeerse kunstenares Jill de Vries (Atelier de Ambachtelijke Korf).  

Aanmoedigingsprijs G Sport 

Dit jaar ontving handbalvereniging Havas de aanmoedigingsprijs voor G Sporten. De handbalvereniging heeft sinds 2003 een G-team. Bij de Special Olympics Nationale Spelen in 2018 behaalde het Havas G-team goud, en het werd vierde bij de landelijke verkiezing Uniek Sporttalent voor teams. Met deze prijs wil de gemeente aandacht vestigen op verenigingen die iedereen een kans geven om te sporten en bewegen.  

Oeuvre Award 

Voetballer Hedwiges Maduro ontving uit handen van Clarence Seedorf de naar hem vernoemde Oeuvre Award voor zijn succesvolle sportcarrière. Dit jaar is deze award gemaakt door de Almeerse kunstenares Foktje Verhoef.  

SNS Sportgala 2017

In een bomvol Topsportcentrum in Almere Poort zijn woensdagavond sporters in het zonnetje gezet. Tijdens het SNS Sportgala werden de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, paralympische sporter en sportcoach van 2017 gekozen. 

Winnaars SNS Sportgala 2017

In de categorie Sportman heeft Jonas de Geus de prijs in de wacht gesleept. Hij won met het Nederlandse hockeyelftal het Europees Kampioenschap voor mannen door in de finale België te verslaan. Bij de vrouwen was voetbalster Desiree van Lunteren de winnaar. Zij won samen met het Nederlands vrouwenelftal het Europees Kampioenschap door in de finale te winnen van Denemarken. Het Sporttalent van 2017 is handbalster Yara ten Holte. De prijs voor de beste sportploeg ging naar Heren 1 van de Almeerse Hockey Club. Alex Verga werd verkozen tot beste sportcoach. Bo kramer (rolstoelbasketball) werd verkozen tot paralympisch sporter van 2017. Tot slot won ASV-ploeg Schaatsen en Skiën in de categorie aangepast sporten. 

Oeuvre Award

Gregor Stam kreeg van wethouder René Peeters de Clarence Seedorf Oeuvre Award uitgereikt.

De Almeerse sportverkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Sportbedrijf Almere, di jaar voor de achtentwintigste keer. De avond werd gepresenteerd door Jan van der Meulen.

SNS Sportgala Almere 2016

Op woensdag 18 januari 2017 was het SNS Sportgala in het Topsportcentrum Almere Poort. Tijdens het gala is de sportman, sportvrouw, sportploeg en het sporttalent van 2016 gekozen.

Winnaars

In de categorie sportman heeft judoka Kevin Bakker de prijs in de wacht gesleept. Bij de vrouwen was dit winsurfster Lilian de Geus. Het Sporttalent van 2016 is honkballer Donny Breek. De prijs voor de beste sportclub ging naar de herenhoofdmacht van de Almeerse. De OnbeperkSport aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar handbalster Bo Kramer.

Oeuvre Award

Gregory Sedoc kreeg van Wethouder Peeters de Clarence Seedorf Oeuvre Award uitgereikt.

Het sportgala wordt georganiseerd door het Sportbedrijf Almere en is in 2017 voor de zevenentwintigste keer gehouden. De avond werd gepresenteerd door Alex Nelissen.

Sportverkiezingen 2015

Voormalig atleet Timothy Beck heeft tijdens het SNS Sportgala de Clarence Seedorf Achievement Award ontvangen voor zijn tijd als sporter. De voormalige sprinter en bobsleeër maakte het afgelopen jaar bekend dat hij is gestopt als actief sporter.

Beck won in 2003 brons tijdens het wereldkampioenschap atletiek op de vier keer honderd meter en was in 2010 vlaggendrager voor het Nederlands team op de Olympische Spelen in Vancouver. Hij deed mee aan die Winterspelen en ook aan de Zomerspelen in Athene in 2004. Hij deed ook mee aan de Spelen in Salt Lake City in 2002. Tegenwoordig is de Almeerder docent op Scholengemeenschap Echnaton. Beck ontving de award uit handen van wethouder René Peeters.

Tijdens het SNS-sportgala werden ook de traditionele prijzen voor sportman, sportvrouw, sporttalent, sportploeg en gehandicapte sporter van het jaar uitgereikt. Sportman werd PSV-voetballer Joshua Brenet. Hij kreeg de prijs voor handboogschutter Peter Elzinga en triatleet Tjardo Visser.
De titel Sportvrouw van het Jaar 2015 ging dit jaar naar kunstschaatsster Niki Wories. De Almeerse is momenteel op trainingskamp in Canada en ontving de prijs dus niet direct. Zij won voor de andere genomineerden handboogschutster Inge van Caspel en triatleet Ilona Eversdijk.
Tot sporttalent werd de 14-jarige badmintonster Amy Tan uitgeroepen. Zij ontving de titel voor windsurfer Sil Hoekstra en hockeyer Jonas de Geus.
Tot sportploeg werd het damesteam van de Almeerse hockeyclub uitgeroepen. Zij wonnen voor de hockeyheren en het herenteam van Havas.

De OnbeperkSport aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar het Almeerse Team NL Skeeleren van ASV. Zij ontvingen de prijs voor het G-hockeyteam van de Almeerse hockeyvereniging en Jan Hassing, handbaltrainer van het g-team van Havas.

Illustratie Almere skyline